JR Wellen
Image default
Woning en Tuin

Circulatiepompen voor cv-systemen: varianten, installatie en tips

Centrale verwarmingssystemen zijn een essentieel onderdeel van onze huizen, en circulatiepompen spelen een vitale rol bij het zorgen voor een gelijkmatige verdeling van warmte. In deze blog gaan we dieper in op circulatiepompen voor cv-systemen en bespreken we verschillende soorten pompen, installatietips en onderhoudsadviezen om ervoor te zorgen dat je verwarmingssysteem optimaal blijft werken.

De verschillende varianten circulatiepompen voor cv

Niet alle circulatiepompen zijn hetzelfde. Er zijn verschillende varianten circulatiepompen beschikbaar, met bepaalde eigenschappen. Voordat je een nieuwe circulatiepomp voor cv aanschaft, dien je rekening te houden met de volgende aspecten:

 

  • Je huidige circulatiepomp;

  • Huishoudelijke of industriële toepassing;

  • Inbouwmaat: dit is de minimale afstand die nodig is voor de installatie. De meest gebruikelijke varianten hierin zijn 130 mm of 180 mm;

  • Schroefaansluiting: deze is vaak 1 ½” (47 mm) of 2″ (59 mm).

 

De keuze van de juiste circulatiepomp is dus sterk afhankelijk van de circulatiepomp die momenteel is geïnstalleerd en de afmetingen hiervan.

De installatie van een circulatiepomp in je cv-systeem

Een juiste installatie is van cruciaal belang voor de goede werking van een circulatiepomp. Voordat je een nieuwe pomp installeert, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de pomp compatibel is met je bestaande verwarmingssysteem. Heb je de juiste pomp gevonden? Volg dan de video op de circulatiepomp pagina van waterpomp.be om de pomp te vervangen..

 

In het kort volg je deze stappen:

  1. Sluit het water af in je cv-leidingen en schakel de stroomtoevoer naar de cv-ketel en de circulatiepomp uit.

  2. Draai de twee wartels los met een waterpomptang. Spreid wartels vervolgens uit elkaar en verwijder de huidige circulatiepomp.

  3. Plaats de nieuwe circulatiepomp tussen de wartels en let hierbij op de draairichting van de motor (zie pijl op het pomphuis).

  4. Draai de twee wartels weer vast met de tang.

  5. Schakel de stroomtoevoer naar de cv-ketel en de circulatiepomp weer in en open de watertoevoer in je cv-leidingen.

 

3 situaties: circulatiepomp cv vervangen

Wanneer je problemen hebt met je centrale verwarming, kan dit liggen aan een verouderde cv-pomp. Maar hoe herken je problemen aan je cv-pomp? De drie meest voorkomende situaties zijn: 

 

  • Het verwarmen van de radiatoren duurt erg lang;

  • Het huis wordt niet goed warm;

  • De cv-ketel maakt herrie.

 

Er is echter nog één situatie waarbij je kunt kiezen voor het vangen van de circulatiepomp. Dit is namelijk om energie-efficiënte redenen.

Energie-efficiëntie en besparingen met de juiste circulatiepomp

Energie-efficiëntie is een belangrijke reden om te kiezen voor een nieuwe circulatiepomp voor je cv-systeem. Door de juiste pomp te selecteren en deze correct te gebruiken, kun je aanzienlijk besparen op energiekosten. Oudere cv-pompen hebben drie standen: laag, gemiddeld en hoog energieverbruik. Nieuwere pompen bieden een extra optie: de pompcurve selecteren. De pomp kan op deze manier zo zuinig mogelijk functioneren. De nieuwe pompen zijn dus speciaal ontworpen om minder elektriciteit te verbruiken, waardoor je kan besparen, tot wel 70%!

Deze winter al geld besparen?

Circulatiepompen spelen dus een cruciale rol in de effectiviteit van je centrale verwarmingssysteem. Het begrijpen van de verschillende soorten pompen, het correct installeren en kiezen voor energie-efficiënte opties kan ervoor zorgen dat je verwarmingssysteem optimaal werkt en je zowel comfort als besparingen oplevert.